Rasfoiam zilele trecute o revista pentru design interior al locuintelor, si tot uitandu-ma am sesizat ca:

  1. mai toate pozele contin imortalizate apartamente imense unde ai loc sa intorci si masina.
  2. mobila aleasa arata chic dar nu are pic de functionalitate (adica ori e prea putina pentru cat de imens e apartamentul, ori e cine stie ce sistem de iluminare care arata frumos, dar sunt convins ca ar fi obositor sa-l tii mereu aprins), etc.

Si intrebarea mea e – de unde au revistele astea bani ?

Eu cel putin nu mai cumpar nici una pana cand n-o sa am un viloi gigantic unde:

  1. imi permit irosesc o gramada de spatiu de interior. de exemplu o camera uriasa doar cu o canapea in mijloc si un lampion intr-un colt. Dar frumoase!!!
  2. o sa am 2 bucatarii cel putin, una utilata decent si cu scaune relaxante pe care sa stai atunci cand mananci, iar alta, cea mare, special facuta pentru niste mobilier frust din lemn masiv, complet nefunctional, fara nici un burete, nimic, dar… frumos!!!

Prima concluzie: se infatiseaza un spatiu imens, doar cu cateva elemente de design minimalist (care se pare ca e la moda).

Bun. O alta abordare acum… Sursa banilor, cine da banii pe revistele astea ? Ar putea fi doua feluri de oameni:

  1. cei care au case imense cu zeci de camere mari.
  2. cei care nu au case, sau au o casa cu 2-3-4 camere, sau, garsoniera.

Cum cei care au case imense cu zeci de camere mari pot fi usor de inteles ca au o gramada de bani, sigur vor da ei 5 lei, 8 lei, etc… pe o revista si sa-si faca ei design-ul ? Nu cumva vor angaja o firma care sa vina, sa studieze, sa propuna si omul doar sa aleaga ce-i place ?

Apoi.. cei care nu au case cu spatiu de ‘aruncat’ doar pentru o idee de design, nu au nici un interes sa dea bani pe genul asta de reviste, pentru ca nu ii ajuta cu nimic – majoritatea pozelor din reviste fiind de case/camere gigantice.
Iar pentru cei care nu au spatiul, dar apreciaza frumosul – de ce sa dea banii pe o revista care oricum are un numar limitat de pagini, cand pot vizita site-uri gen http://www.thekitchn.com/ (din seria Apartment Therapy). De curiozitate, intrati si mergeti pana in josul paginii. Super interesante unele chestii si cu multe care se pot aplica intr-un spatiu redus.

Asa ca iata si paradoxul meu. Cine da banii pe o revista care prezinta case somptuoase cu spatii deliberat pastrate exclusiv design-ului interior ? Cei bogati nu, caci angajeaza firme de design, cei mai putin avuti nu, caci ar fi aiurea sa dai banii pe o revista care in loc sa prezinte idei de apartamente mici / foarte mici, umple 20 de pagini doar cu niste poze de camere imense si avand doar 3-4 elemente de decor.

Voi cumparati asa ceva ? As fi curios de ce..