Azi am fost puţin cinic

Nu voi mai avea nevoie de un alt ceas toata viaţa..

Nu voi mai avea nevoie de un alt ceas toata viata…

Ia priviti – un Molnija autentic, din perioada interbelica 1980:

Lucrurile bune au fost scumpe intotdeauna. Un Rolex nu este scump pentru ca e Rolex. E scump pentru ca va merge si peste 50 de ani. Garantat. Un scaun nu este scump pentru ca e lucrat cu truda de cine stie ce lucrator in lemn, sculptat cu sudoare.. nu, e scump pentru ca va rezista si peste 50 de ani. Toate scaunele astea ieftine, ‘din piata’, sclipitoare si moi, ei bine, astea in 2-3 ani nu mai sunt.

Asa incat, azi, cand prin amabilitatea unui vecin, am intrat in posesia unui Molnija autentic, Made in URSS in perioada interpelica, ahh..! Casul asta va mai merge 50 de ani de-acum incolo 🙂

Urasc ceasurile electronice. Sa fii nevoit sa schimbi bateria peste 2-3 ani ? Nu suport ideea. Bani aruncati pe geam. Nu ma intereseaza ca e ieftina bateria, nu nene, nu de asta discutam. Subiectul discutiei este INCREDEREA! Te lasa bateria cand esti plecat 2 saptamani pe munte ? Ahaha, you can kiss the thousands euros, they are useless! Complet inutil, valoare intriseca ZERO – poti sa stai si in cap, nu mai ai ce sa-i faci.

Molnija insa…

Si cand ziceam ca nu voi mai avea nevoie de un alt ceas, uf… cred ca totusi tanjesc catre un automatic chronometer, ceva in genul acestuia: http://www.amazon.com/Omega-Seamaster-Automatic-Chronometer-2234-50-00/dp/B000BK35L0

De ce ?

Pentru cei care nu cunosc, diferenta intre automatic si kinetic este faptul ca la cel kinetic contragreutatea din ceas incarca de fapt un mic condensator, o baterie sa-i zicem, iar tot restul mecanismului este electronic. Imperfect! Automatic este mecanic pur. Insist musai mecanic. Nu vreau nimic electronic.

Chronometer este un standard de precizie, iar a avea acest stindard inseamna o abatere foarte mica de la a masura timpul. Fiind mecanic, a primi denumirea de Chronometer este coroana cu lauri a perfectiunii mecanice. Da! Perfectiune. Un chronometer automatic, seria “Credor”, “King Seiko” sau “Grand Seiko” de la Seiko, ah, este nu stiu, este – este sudoarea rafinata a perfectiunii.

Si pe cat de greu e sa faci un ceas mecanic, sa-l mai faci si foarte precis si sa mai mearga si 100 de ani ?

Now that’s perfection.

Update:

Intreband pe forumul de ceasornicari (aici) se pare ca totusi nu este din perioada interbelica. Ceasul are mecanismul 3602 si cel mai probabil este din 1980-1990.

Am mai gasit un link dragut despre ‘pocket watches’ aici, unde este explicata si istoria Molnija.

7 Comments

  1. 🙂 ti-ai luat ceasul?
    un Seiko care iti ofera incredere si mai e si frumos pe deasupra nu costa chiar atat de mult si zic eu ca…merita.

    uite…asa ceva i-am cumparat cuiva de ziua lui in urma cu destul de multisori ani si inca e…perfect!

    http://ceasuridemana.ro/seiko-snn071p1_a10438.html

    imi place felul in care pui problema. exact din acelasi motiv urasc eu ceasurile electronice si…nu stiu de ce, dar mi se pare o lipsa de respect sa faci cadou cuiva un electronic… – “ia de aici ceva in care eu nu as crede niciodata…:)”.

    frumossss Molnija! frumos! si stii…parca spune ceva dincolo de faptul ca aparent e doar un ceas.
    unii spun nu?!
    eu totusi aud ceva :).

  2. ionut

    Da e o lipsa de respect sa faci cadou cuiva un Breitling de vreo 3-4 mii de euro!
    In alta ordine de idei, interbelic inseamna intre doua razboaie si se refera la perioada dintre ele doua razboaie mondiale. Or, acestea nu au avut loc in anii 80.
    La un ceas electronic trebuie sa schimbi bateria dupa2, 3, 5, 10 ani, dar sunt cu baterii solare, care nu mai trebuie schimbate sau eco-driver de la Citizen; cele mecanice trebuie duse la curatatcam din doi in doi ani, ca altfel, in functie de mecanism, te uitit la el cum doarme.
    Ceasurile Seiko nu sunt “chronometer”. Pentru a purta aceasta inscriptie, ceasul respectiv trebuie sa fie certificat COSC, or testele cosc se fac numai in elvetia, deci numai ceasurilor elvetiene, dar nu orice ceas elvetian este certificat cosc, ex: IWC, Patek Phillipe, s.a.

  3. Eugen D

    Un ceas mecanic rămâne totuși o pasăre măiastră. Un elec. Un papagal de colivie

  4. ion

    nu prea ai cum sa ramai in munti fara baterie cu un casio 10 ani viata bateriei si avertizare optica de schimb cu 6 luni inainte

  5. Andrei

    Imi place , ca mai sunt/exista indivizi care folosesc ceasuri 100% mecanice. Eu am primit moştenire sa zic asa, un ceas de la unchiul meu, autentic original, un vostok amphibia, il intorc o data pe zi si merge “blana” este mai mare ca mine, o vechime de 30ani. Sublieniez ca este calitate superioara a materialelor. Cand am fost la munte eu si cu un amic, el si.a cumparat un ceas special de munte la putin peste 500 lei, eu am mers cu amphibia(cum imi zic prietenii, uzatul :)) ) al meu, la climbing, datorita pitonului care nu l.a prins bine in stanca muntelui, a alunecat si s.a lovit cu ceasul de munte, zob la facut. Coarda de siguranta care era prinsa de mine s.a infasurat in jurul corpului meu cat si a mâinii stângi si mi.a desfăcut ceasul de la mana(pusesem o curea mai fashion, nu vechea curea care era din piele) si a căzut de la o distanta de aproximativ 19 m. Nu am mai urcat ca s.a speriat amicul si am coborât, ceasul era intact doar mici zgarieturi pe sticla bombată a ceasului. Scuze de greseli, am scris de pe telefon. Ei zic sa mergeti pe calitate nu fite. Numai bine! 🙂

  6. roman dan

    cele mai bune ceasuri pt. oameni din clasa de mijloc [ceas radiocontrolat cu incarcare solara] Casio,este “Mercedesul” saracilor,precizie max.[+-0 sec pe luna],nutrebuie schimata bateria,la 300 lei poti sa cumperi.

  7. Bunicul meu parca avea un asemenea ceas daca imi aduc eu bine aminte, o sa ma uit sa vad daca il mai are.

Leave a Reply