Nu voi mai avea nevoie de un alt ceas toata viata…

Ia priviti – un Molnija autentic, din perioada interbelica 1980:

Lucrurile bune au fost scumpe intotdeauna. Un Rolex nu este scump pentru ca e Rolex. E scump pentru ca va merge si peste 50 de ani. Garantat. Un scaun nu este scump pentru ca e lucrat cu truda de cine stie ce lucrator in lemn, sculptat cu sudoare.. nu, e scump pentru ca va rezista si peste 50 de ani. Toate scaunele astea ieftine, ‘din piata’, sclipitoare si moi, ei bine, astea in 2-3 ani nu mai sunt.

Asa incat, azi, cand prin amabilitatea unui vecin, am intrat in posesia unui Molnija autentic, Made in URSS in perioada interpelica, ahh..! Casul asta va mai merge 50 de ani de-acum incolo 🙂

Urasc ceasurile electronice. Sa fii nevoit sa schimbi bateria peste 2-3 ani ? Nu suport ideea. Bani aruncati pe geam. Nu ma intereseaza ca e ieftina bateria, nu nene, nu de asta discutam. Subiectul discutiei este INCREDEREA! Te lasa bateria cand esti plecat 2 saptamani pe munte ? Ahaha, you can kiss the thousands euros, they are useless! Complet inutil, valoare intriseca ZERO – poti sa stai si in cap, nu mai ai ce sa-i faci.

Molnija insa…

Si cand ziceam ca nu voi mai avea nevoie de un alt ceas, uf… cred ca totusi tanjesc catre un automatic chronometer, ceva in genul acestuia: http://www.amazon.com/Omega-Seamaster-Automatic-Chronometer-2234-50-00/dp/B000BK35L0

De ce ?

Pentru cei care nu cunosc, diferenta intre automatic si kinetic este faptul ca la cel kinetic contragreutatea din ceas incarca de fapt un mic condensator, o baterie sa-i zicem, iar tot restul mecanismului este electronic. Imperfect! Automatic este mecanic pur. Insist musai mecanic. Nu vreau nimic electronic.

Chronometer este un standard de precizie, iar a avea acest stindard inseamna o abatere foarte mica de la a masura timpul. Fiind mecanic, a primi denumirea de Chronometer este coroana cu lauri a perfectiunii mecanice. Da! Perfectiune. Un chronometer automatic, seria “Credor”, “King Seiko” sau “Grand Seiko” de la Seiko, ah, este nu stiu, este – este sudoarea rafinata a perfectiunii.

Si pe cat de greu e sa faci un ceas mecanic, sa-l mai faci si foarte precis si sa mai mearga si 100 de ani ?

Now that’s perfection.

Update:

Intreband pe forumul de ceasornicari (aici) se pare ca totusi nu este din perioada interbelica. Ceasul are mecanismul 3602 si cel mai probabil este din 1980-1990.

Am mai gasit un link dragut despre ‘pocket watches’ aici, unde este explicata si istoria Molnija.